Dataminimalisatie

Eén van de artikelen van de AVG (Artikel 25) is specifiek gewijd aan het voorkomen van risico’s door dataminimalisatie. Artikel 25 daagt de verwerkingsverantwoordelijke uit om zichzelf de vraag te stellen, of ieder persoonsgegeven dat wordt toevertrouwd aan een te raadplegen pagina, in een brief, op een adreslabels of sticker wel echt nodig is. 

Het artikel daagt ook uit om na te denken over andere oplossingen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van bar of QR codes. Al dan niet i.c.m. een minimale set door de mens leesbare gegevens. Bijvoorbeeld naam, geslacht en QR code.

Veel printers of labelprinters hebben de mogelijkheid om een bar of QR code te printen. Voor een paar tientjes is een barcodescanner te koop en tegenwoordig kan iedere smartphone met een bar of QR code overweg.

Er zijn veel apps beschikbaar waarmee je ook zelf QR codes kunt genereren. Wees je er van bewust dat bij de gratis apps er soms reclame wordt toegevoegd. Wil je zelf eens experimenteren met QR codes dan kun je dat bijvoorbeeld op de site https://nl.qr-code-generator.com